MyFeed Personalized Content
תינוק זוחל לעבר המצלמה כשמאחוריו צעצועי התפתחות

התפתחות תינוקות

כל מה שחשוב לדעת על התפתחות התינוק שלך

התינוק שלכם גדל ומתפתח כל העת. מה חשוב לדעת על תהליך ההתפתחות שלו? מהן אבני הדרך בהתפתחות תקינה? כיצד משחק יכול לעזור להתפתחותו המוטורית והשכלית? כיצד תוכלו לעודד את התפתחות התינוק? מתי הוא יתחיל לזחול ולשבת והאם ניתן לעקוב אחרי גדילתו בעזרת עקומות גדילה? בדיוק עבורכם, ריכזנו מגוון מאמרים, טיפים ומידע שימושי שיסייעו לכם לצלוח את החודשים הראשונים. והכי חשוב, אתם מתחילים עכשיו את המסע המרגש והמשמעותי של חייכם. בהצלחה, בסבלנות ובאהבה.

- התפתחות תינוקות בחודש הראשון - גיל חודש -

מתחילים עם חיבוק

בימים הקרובים תגלו עד כמה תקדישו תשומת לב ומחשבה לתזונה של תינוקכם, להתפתחות שלו, להרגלי השינה  ואפילו ליציאות שלו. כאשר תינוק נמצא בבטן אימו, דפנות הרחם מהוות גבול שמאפשר לו תחושת בטחון. לכן, בחודש הראשון הקפידו להעניק לו חוויות הדומות לאלו שחווה ברחם: מגע, תנועה, קול. בנוסף, שימוש בעיטוף, מנשא בד ופופ בזמני השינה (בהשגחת מבוגר) יעניקו לו את החוויה המוכרת ויקטינו משמעותית את התגובה לרפלקס מורו. כך, התינוק יהיה נינוח ורגוע יותר. בנוסף לאלו, תנוחת ערסול (כששתי כפות הידיים במרכז הגוף, הראש גבוה במעט מאגן והגב עגול) היא תנוחת ההחזקה המומלץ בגיל זה. בכל הנוגע לשינה, תינוק שרק נולד זקוק ל 16-20 שעות שינה ביממה ומרווח הערות המקסימלי שלו לא עולה על 45-60 דקות. חשוב מאד לתמוך בראשו של התינוק בכל זמן, שכן הוא אינו יכול עדין לעשות זאת בכוחות עצמו. הוא כבר מחייך חיוך רפלקסיבי ולקראת סוף החודש הראשון כבר יזיז את ראשו למשמע צלילים. בשלב זה התינוק עדיין נמצא בכפיפה עוברית ולכן בשכיבה על הבטן ירכיו ברוחב האגן, כפופות לכיון הבטן, האגן מתרומם ויוצר זווית משופעת לכיוון הראש. כפות ידיו קפוצות ומונחות לצדי הפנים. מומלץ להשכיבו על הבטן בשעות הערות ותמיד בהשגחת מבוגר. זכרו ששכיבה על הבטן היא הבסיס לכל ההתפתחות המוטורית שתגיע בהמשך.

אמא מחבקת את תינוקה הרדום

- התפתחות תינוקות בחודש השני – גיל חודשיים -

לכל תינוק יש את הקצב שלו

כל תינוק גדל ומתפתח בקצב המיוחד לו, ומגלה את העולם בדרכו הייחודית. בחודש השני כאשר התינוק שוכב על הבטן תנוחת הכפיפה העוברית נפתחת לאט לאט והוא מתחיל לבסס שליטה רצונית בשריריו הוא מבסס את השליטה בהחזקת הראש והוא מתחיל להחזיק אותו מעל הגו בהמשך לגוף לא למטה מדי ולא למעלה מדי. השליטה המלאה בהרמת הראש ובתנועתו אמורה לתבסס סביב גיל 3 חודשים. בשכיבה על הגב הוא מתחיל לשלוח את ידיו לחפצים שקרובים למרכז גופו ובכך משכלל את קו האמצע שלו (קו דמיוני שמחלק את הגוף לשני חלקים סימטריים) התינוק סוף סוף מתחיל לחייך אלינו באופן רצוני. הוא מסובב את ראשו למשמע רעש ועוקב אחרי צלילים והוא ערני יותר לאורך שעות ביום. מרגש מאוד לראות איך התינוק שלנו יוצר קשר עין ומשמיע קולות חדשים.

תינוקת כבת חודשיים שוכבת על גבה
מחשבון התפתחות וגדילה
מחשבון התפתחות תינוקות לוגו
מחשבון גדילה והתפתחות תינוקות

השתמשי במחשבון גדילה והתפתחות התינוק כדי לעקוב אחר התפתחות הבייבי שלך.

- התפתחות תינוקות בגיל 3-4 חודשים -

מתפתחים ומתחילים לבנות שגרה

התינוק כבר מרים את ראשו, קשר העין שלו מבוסס, ערני, סקרן ומרווחי הערות שלו גדלים לשעה עד שעה ורבע. הוא עוקב במבטו לכיוונים שונים. רפלקסים רבים שהניעו את התפתחות נעלמים לטובת תנועה רצונית. במידה ואגרופי ידיו של התינוק סגורים מומלץ לפתוח אותם ע״י מגע וחשיפה למרקמים כגון דשא, שטיחים וכדור קוצים. פתיחת הידיים תאפשר לתינוק לשלוח את שתי ידיו לחפצים במרכז ובצידי גופו ולהכניס אותם אל פיו. ממולץ לעודד שכיבה על הצדדים וגירוי חפצים בצידי הגוף כהכנה לשלב ההיפוכים. הוא מתחיל למלמל לעצמו, לחפצים ולאנשים שבסביבותו כחלק מתהליך רכישת השפה. אט אט אתם בונים שיגרה חדשה ולא מפסיקים ללמוד, להכיר ולהתפעל מהבייבי שלכם. בשלב זה הוא כבר מרים ראש, מושיט יד ומכניס חפצים לפה. הוא מסובב ראשו לעבר מקור הרעש. הוא מסוגל להעביר משקל מצד לצד בשכיבה על הבטן ולהישען על מרפקיו בשכיבה על הבטן.
הוא מרים את רגליו לכיוון ידיו בשכיבה על הגב ומסובב ראשו בחופשיות לכל הצדדים. הוא לא רק אוחז חפצים בחזקה, אלא גם משתמש באצבעותיו כדי למשש אותם. הוא אפילו לומד להניח את ראשו בשכיבה ולנוח. כל תהליך ההתפתחות בשלב זה מתקיים דרך שכיבה על הבטן: שכיבה על הצדדים, סיבוב ציר, היפוכים ובהמשך זחילת גחון. בגיל 4 חודשים התינוק עושה קפיצה קוגנטיבית והתפתחותית הוא סקרן יותר, מבחין בגירויים של אור, קול, תנועה והוא זקוק למרחב תנועה. ייתכן שאתם, ההורים שלו, תרגישו רגרסיה בשינה ״משבר גיל הדעת״ ועל מנת למנוע את אותה רגרסיה מפורסמת מומלץ לשמור על סדר יום קבוע, לבסס טקסים ולאפשר תנאים איכותיים לשינה: לשמור על תאורה חלשה עד חושך, סינון גירויים של קול ותנועה בשעות השינה. בגיל זה הוא זקוק ל 15 שעות שינה ביממה כשמתוכם 3-5 שעות במהלך היום ו 4 תנומות יום.

תינוק שוכב על בטנו ומכניס לפיו צעצוע

- התפתחות תינוקות בחודש החמישי -

מתגלגלים

איזה כיף, התינוק מתחיל להתהפך מצד לצד ואפילו מתרומם על ידיו בזמן שכיבה. בשלב זה נרצה לראות שימוש סימטרי בשני הצדדים: שימוש בשתי הידיים, היפוכים מהבטן לגב והגב לבטן לשני הכיוונים, סיבוב ציר עם ונגד כיוון השעון ייתכן שתינוקך משתמש בתנוחת האווירון בזמן שבית החזה ואגן באוויר הוא מחזק את זוקפי הגב ומאתגר את מערכת שיווי המשקל. חשוב לוודא שהוא משתמש בתנוחה לפרקי זמן קצרים ומאזן את העומס שנוצר על הגב בעזרת תנוחה הפוכה שבה הוא מקרב את הרגליים אל הבטן ומאריך את השרירים. במידה והוא לא עושה זאת בעצמו תוכלי לעזור ע״י קירוב הרגליים להאגן וסיבובים בזמני החתלה. בנוסף גירוי ע״י גרביים שיוצרות תשומת לב או גרביים עם בובות ורעשנים.

תינוקת כבת חמישה חודשים צוחקת

- התפתחות תינוקות מגיל 6 חודשים ואילך -

- התפתחות תינוקות בגיל שנה -

תינוקת בגיל שנה הולכת את צעדיה הראשונים ואביה שמח מאחוריה

כבר עברה שנה?

מזל טוב! עברתם שנה מאתגרת ומרגשת בה הפכתם למשפחה, או הרחבתם את זו הקיימת. והתינוק שלכם? תינוקכם כבר עומד ועוד מעט יתחיל ללכת, הוא מגיב בהתלהבות והתפעלות, הוא מסוגל לאכול בעצמו, משמיע קולות ומילים ראשונות, מדפדף בספרים ובדרכו הייחודית מפטפט. איך מעודדים את הקטנטן להתנסות בחומרים חדשים? איך מקנים לו הרגלי אכילה נכונים, אילו פעילויות מסייעות ומעודדות את התפתחות, ומה בדבר הצבת גבולות?
זכרו כל ילד הוא יחיד ומיוחד ולו קצב התפתחות וגדילה ייחודיים משלו. תמיד כדאי לדעת מה ילדים מסוגלים לעשות בכל גיל, אולם יש לזכור, שגם אם הילד שלכם עדין אינו מבצע את הפעולות השונות, הוא ודאי יעשה זאת כשהזמן המתאים עבורו יגיע. הפגינו כלפיו סבלנות ואהבה ועודדו אותו באמצעות משחקים מסקרנים. אם עוד לא גיליתם בעצמכם, זה הזמן לספר לכם שתינוקות יזחלו למפתחות של הבית או למשקפי השמש שלכם לא פחות טוב מאשר יזחלו לצעצוע התפתחותי יקר.  הכי חשוב - אל תשכחו שלכל אחד יש את הקצב שלו ושצריך גם ליהנות מהדרך. במקרה של ספק, תמיד ניתן להתייעץ עם רופא הילדים או עם אחות טיפת חלב.

נושאים נוספים שיכולים לעניין אותך...
טיפול בתינוק
טיפול בתינוק האדר קטגוריה
תזונת תינוקות
תזונת תינוקות
להיות הורים
זוג הורים מנשק את הפעוט שלהם משני צידיו